Nuffnang Ads

Wednesday, 28 September 2011

OH HIDUP....

girl: aie..kenja ktk oe..add kmk..
boy:aie..knak??
girl:mek nangga kwn ktk smua ompuan cute n kck2..
boy..x juak..mek dah add ktk bh..ktk pk ktk kck oe..
hahahahaha

WOMEN VS MEN


sumber gambar klik sini

NEGATIVE VS POSITIVE


Saya terbaca seseorang post benda ni kat FB...betul ker?????
Kerana facebook : Daripada Kawan Bertukar Musuh
Kerana facebook : Couple Boleh Gaduh Sebab Cemburu
Kerana facebook : Pasangan Couple Boleh Berpisah
Kerana facebook : Hidup Boleh Diperbodohkan
Kerana facebook : Kawan Lupa Kawan
Kerana facebook: Kita Boleh Perbodohkan Orang & kwn
Kerana facebook : Kita Menipu Diri Sendiri
Kerana facebook : Kita Tertipu
Kerana facebook : Wujudnya Adik-Beradik Angkat
Kerana facebook : Kita Tak Tidur & Tak Makan
Kerana facebook : S'seorang Itu LUPA DIRI Kononnya Diri Dah HOT!!

Tapi, bagi saya pulak,,,

Tuesday, 27 September 2011

MY KONVOKESYEN 10.10.10

Hai readers....this is my konvokesyen photos...Juz wanna share it with u guys....

Me and my parents

BINGKA KACANG HIJAU


Halo readers…

Hari ni saya nk share resepi Bingka Kacang Hijau pulak…Resipi ni dari kakak saya tau…Dia jer yang suka buat2 kueh ni..ehehe..saya ni sekadar memerhati dan belajar...


BAHAN-BAHAN:
600 g tepung gandum
3 cawan gula pasir
3 biji telur ayam
1½ biji kelapa diambil santan (anggaran 6 cawan)
2 sudu pandan paste
1 sudu esen pandan
350 g kacang hijau (direbus)

Saturday, 24 September 2011

PUDING KEJU ALA SITAHjewl

Halo kwn2 yg disygi….ni resipi yang saya dapat dari kwn saya…Puding keju..tapi saya ubah sikit mengikut kesesuaian…tapi rasa tetap sma tau…hehehe..jom tinjau Puding Keju ala SITAHjewl ni….Kredit to Sharifah Saadiah coz bagi resipi ni walaupun dh di ubah suai sedikit...

Brand roti keju, butter dan agar2 yang saya gunakan


Cawan dan gelas yang digunakan utk sukatan, roti keju yang dikisar dan brand susu yang saya guna..

BAHAN-BAHAN:
35 g agar-agar
12 cawan air
1½ gelas gula
1 tin susu cair
1 tin susu manis
250 g buttercup
5 biji telur
1 paket roti keju (dikisar halus)

BELAJAR BAHASA MELAYU SARAWAK-KATA GANTI NAMA DIRI

Dear readers, kali ni, kita belajar bahasa Melayu Sarawak utk Kata Ganti Nama Diri pulak...

Saya/aku = kamek/aku
Awak/kau = kitak/kau/dirik

Friday, 23 September 2011

BELAJAR BAHASA MELAYU SARAWAK- WARNA

Halo readers...Jom ketahui warna dalam bahasa Melayu Sarawak...
Hijau-ijo/gadong
Hitam-itam
Ungu-ungu/kodok
Kuning-kunin
Merah jambu-kalas
Putih-puteh
Coklat-cokolet
Merah-mirah
Yang kat atas ni adalah warna dalam bahasa Sarawak… kalau takde dalam senarai, so, perkataan tu sama la yer….
Kalau ada kesilapan atau ada perkataan yang tertinggal, sila komen yer..Insyaallah saya akan tambah….
Selamat belajar….

Thursday, 22 September 2011

BELAJAR BAHASA MELAYU SARAWAK- NOMBOR

 Hye readers yang dihormati...Jom kita belajar bahasa Melayu Sarawak. 1st lesson, kita belajar nombor dulu ya...

Dua = duak

Lima = limak

Tujuh = tujoh

Sepuluh = sepuloh

Dua ratus dua puluh dua = duak ratus duak puloh duak

Kalau nombor takde kat atas, maksudnya, sebutan nombor tersebut adalah sama…

Sebarang kekeliruan, post jerr kat komen… kalau saya dapat bantu, saya akan bantu…

Monday, 19 September 2011

KEK LAPIS HORLICK



Kali ni, saya nak share Kek Lapis Horlick pulak...

Bahan-bahan:

1 gelas tepung cream creaker (100 g) (roti creaker yang kakak I slalu guna is creaker Tiger)
1½ gelas tepung gandum
10 biji telur
1½ gelas gula halus
14 oz mentega
½ tin susu manis
1 botol kecil horlick
2 sudu besar golden syrup
1 sudu besar ovalett
Sedikit esen vanilla
Browning sugar


Sunday, 18 September 2011

TIKUS DAN ANAK KELAHIRAN PERTAMA

Tikus

Kucing ni saya namakan Tikus coz masa dia kecik2 dulu, memang sebijik seekor tikus...hahaha...Kalau dia lari2, letih nak menangkapnya...Tapi sekarang, dia dah jadi ibu mithali....


Tikus dan anak-anak
Yang ni pulak masa dia tengah tido dgn anak2 kelahiran pertamanya.Amboi...Seronok betol diaorg tido atas tilam...hahaha.. Kelahiran pertama menghasilkan 3ekor anak kucing yang sangat comel...Yang sulung dinamakan Momot, kedua pulak Nyunyut dan yang bongsu is Nunin....Kalau nak tau, semasa kelahiran mereka bertiga ni, memang ada sejarahnya...Maklumlah, ibu muda ni tak pandai sangat beranak...Dia tak pandai nak makan uri anak dia, so benda tu melekat jer kat anak dia..Nasib baek ada kakak saya yang sulung tu tolong potong kan uri..Kalau tak, memang Tikus tu biarkan jer..huhuhuhu...Seekor tu, dilahirkan dalam selaput..Lepas selaput tu dikoyak oleh kakak saya, barulah dia bernafas..Bleh dikatakan kakak saya menjadi doktor yang tak bertauliah la masa tu menyambut kelahiran benda alah yang comel sangat2 tu.... Alhamdulillah, dengan pertolongan kakak saya tu, semuanya ok...

KEK LAPIS MUTIARA

Halo readers....resepi ni namanya Kek Lapis Mutiara....sedap jugk...thats why saya nak shae ngn korang....
Antara bahan yang digunakan
Bahan-bahan:
25 biji kuning telur
5 biji putih telur
2 gelas gula halus
2 gelas tepung Hong Kong
1½ sudu makan ovalett
16 oz mentega
½ botol pandan paste
½ Botol strawberi paste
½ Botol oren paste
½ tin Susu manis
500 gram roti jari

Saturday, 17 September 2011

KEBUN SELANG KERUIN

Hari ni, 17 September 2011, I followed my parent pegi kebun...Perjalanan ambik masa 45minit guna kereta dan 30 minit berjalan kaki....So, utk sampai ke kebun, kira2 ambik masa 75minit la.. Agak meletihkan jugak...I nak share la photo2 yang I sempat ambik kat kebun tu....Check it out!!!

Gunung Serapi

Ni adalah Gunung Serapi..Kebun tu dekat dgn Kpg Selang..Memang agak menarik pemandangan kat kebun bapak I ni...hehehehhe









Cili2 yang hasilnya dah dituai
Antara tanaman yang dah membuahkan hasil, inilah dia...Cili tu, kalau makan dgn tempoyak, memang sodap bebenor...

Friday, 16 September 2011

KUEH GELANG 1MALAYSIA @ DONUT

Kueh gelang ini telah dibuat pada 16 September 2011 pada pukul 830pm....Saya namakan kueh gelang ini Kueh Gelang 1Malaysia sempena sambutan hari Merdeka dan hari 1Malaysia pada hari ini... 


 Ni adalah kueh gelang yang dibuat oleh kakak saya. Memang dah bersedia utk masuk ke dalam kuali la doh2 comel ni..hahahahha







Golek2 kueh gelang ni dalam kuali...Sangat comel mereka ni..

EVERGREEN CAKE

This is Evergreen Cake..This is one of my favourite Kek Lapis Sarawak...

EVERGREEN CAKE
Bahan-bahan:
20 biji kuning telur
4 biji putih telur
16 oz mentega
6 oz tepung gandum
2 bungkus santan paket
2 sudu makan pandan paste
4 sudu makan susu manis
1 sudu makan overlate
10 oz gula halus

  

MARBLE CHEESE CAKE

Kalau korang nak tahu, Marble cheese cake ni lah antara kek lapis Sarawak yang paling glamour sekali...Nak tau kenape??? Sebab ramai org suke makan cheese la....ni resepi Marble cheese cake yang kakak saya buat setiap kali Aidilfitri menjelang.....Nak tahu sedap ke tak, cubalah...tak rugi....Sori la coz takde gambar yang spesifik utk kek ni...yang korang nampak kt gambar tu adalah kek lapis yang ada kat rumah saya raya 2011...yang hujung sekali warna coklat dan krim yang 4 lapis tu la marble cheese cake...yang tu special sebab kakak saya buat 4lapis....hahahaha


Bahan A
370 g mentega
80 g koko
500 g gula halus
312 g tepung gandum
4 biji telur

Bahan B
1 kg Cream Cheese
300 kg gula halus
2 biji telur
2 sudu teh vanilla

Hari perpisahan aku n geng TAZ, UNIMAS...



Gambar ni di ambik masa kawan2 aku nak balik ke semenanjung...Dah tiga tahun menuntut ilmu kat Sarawak, tibalah masa diaorg balik ke kampung halaman...ada yang dari Johor, Kelantan, Perak...Tapi, yang paling ramai is from Johor...Rindu betol la kat diaorg ni....Banyak yan diaorg dapat blaja kat sini espacially, bahasa Sarawak...Aku suke betol dengar diaorg cakap Sarawak...Aku pon ada jugak blaja bahasa diaorg....contohnya, gebor=selimut, gobok=almari, jajan=makanan ringan....

Sahabatku....

Ini kucing aku..Namanya Tatam... Dia ni memang pandai posing kalau kita nak ambik gambar....Dia ni anak tunggal.... Masa mak dia lahirkan dia, dia sekor2 jer yang kluar....Kadang2, kesian sebab dia takde teman berrmain... Nasib baik ada aku yang jadi kawan dia.....
Ha... Ni satu lagi gambar dia..Kan aku cakap dia ni memang pandai posing...Setiap kali aku angkat kamera, dia mesti statik pada tempatnya... Comel kan......