Nuffnang Ads

Saturday, 17 September 2011

KEBUN SELANG KERUIN

Hari ni, 17 September 2011, I followed my parent pegi kebun...Perjalanan ambik masa 45minit guna kereta dan 30 minit berjalan kaki....So, utk sampai ke kebun, kira2 ambik masa 75minit la.. Agak meletihkan jugak...I nak share la photo2 yang I sempat ambik kat kebun tu....Check it out!!!

Gunung Serapi

Ni adalah Gunung Serapi..Kebun tu dekat dgn Kpg Selang..Memang agak menarik pemandangan kat kebun bapak I ni...hehehehhe









Cili2 yang hasilnya dah dituai
Antara tanaman yang dah membuahkan hasil, inilah dia...Cili tu, kalau makan dgn tempoyak, memang sodap bebenor...

Serai dan kunyit
Ha...kalau anda suma nak tahu, kedua2 tumbuhan ni sangat penting dalam masakan Melayu...Serai dan kunyit...Bukan buah kunyit jer yang penting tau....Daun kunyit pun sedap kalau letak dalam masakan rendang.....


Yang ni pulak, takkan korang tak tau kan????? mestilah tomato....Untuk information korang, tomato ni kaya dengan zat besi, vitamin A & vitamin C. Bagus utk kulit kita...Tu jer yang I tau pasal tomato...Kalau nak ore information, search la kat Internet...ok...











Ini adalah tanaman yang paling special bagi I...Rozel....kurang pasti pulak apa khasiat benda ni....Tapi memang sedap kalau dibuat jus dan jem....Bagi sesiapa yang pernah rasa, utk pengetahuan anda, rozel ni rasanya agak masam....


No comments:

Post a Comment